Boliwia to piąty największy kraj Ameryki Południowej, ale nie cieszy się wśród turystów dużą popularnością. Jednak jest to jednocześnie miejsce warte odwiedzenia. Znajduje się tam najwyżej położona stolica na świecie i lasy tropikalne.
Boliwia – najważniejsze informacje
Boliwia to kraj położony w centralnej części Ameryki Południowej. Graniczy z Brazylią, Paragwajem, Argentyną, Chile i Peru. Z tym ostatnim państwem dzieli słynne jezioro Titicaca – drugie pod względem wielkości na kontynencie.
Boliwia nie ma dostępu do morza. Utraciła go na rzecz Chile po Wojnie o Pacyfik trwającej w latach 1879-84. Ma jednak pośredni dostęp do Oceanu Spokojnego i Atlantyku. To zasługa odpowiednich umów z sąsiadami. Stolicą Boliwii jest historyczne miasto Sucre. Jednak za stolicę administracyjną uznaje się La Paz. To jednocześnie najwyżej położona stolica na świecie (3250-4100 metrów nad poziomem morza).
Boliwia to w zasadzie kraj górski. ⅓ jego terytorium znajduje się w Andach i tam leży większość najważniejszych miast. Zmieniać się to zaczęło pod koniec ubiegłego wieku gdy zaczęto zaludniać wschodnie niziny.
Boliwia jest krajem niepodległym od roku 1825. Rok później uchwaliła swoją konsystencję. Jej nowsza wersja została ogłoszona w roku 1994. Władzę wykonawczą pełni prezydent wybierany na 5 lat w wyborach bezpośrednich. Jeśli żaden kandydat nie uzyskał bezwzględnej większości głosów, to Kongres Narodowy wybiera prezydenta wśród dwóch czołowych kandydatów. Najnowsza konstytucja z roku 2009 przewiduje wybór prezydenta na drugą kadencję.
Boliwia dzieli się na dziewięć departamentów. Na czele każdego stoi mianowany przez prezydenta prefekt. Departamenty dzielą się na prowincje.
Historia Boliwii jest bardzo ciekawa. Dawniej był to ośrodek starożytnego imperium Tiwanaku. Od XV do XVI wieku stanowił część imperium Inków. Gdy do kraju przybyli konkwistadorzy Boliwię włączono do Wicekrólestwa Peru.
Dla Boliwijczyków bardzo ważne są do dzisiaj inkaskie tradycje. Na wyżynach wielu chłopów wciąż porozumiewa się językami Aymara i Quechua. Uważają się za potomków Inków. Mieszkańcy Boliwii pamiętają też o klęskach, które ich dotknęły. Mowa tutaj o porażce w Wojnie o Pacyfik czy wojnie o Chaco (1932-35), która zakończyła się utratą złóż ropy naftowej na rzecz Paragwaju.
Boliwia – ubezpieczenie turystyczne
Przede wszystkim przed wyjazdem do Boliwii warto udać się do lekarza, który specjalizuje się w chorobach egzotycznych. W Boliwii obecne są bowiem malaria, denga, żółta febra czy wirus Zika.
Polscy turyści powinni wiedzieć, że w Boliwii nie obowiązuje EKUZ. Dodatkowo lokalna służba zdrowia nie stoi na wysokim poziomie. Nie jest też najtańsza. Dlatego warto zadbać o odpowiednie ubezpieczenie turystyczne rozszerzone np. o NNW, OC czy ubezpieczenie bagażu.
Do kraju wjechać można na okres do 90 dni na podstawie paszportu. Kierowcy, którzy maja w planach wynajem samochodu powinni zapoznać się z przewodnikiem dla kierowców w Boliwii.
Boliwia – co warto wiedzieć o tym kraju?
Boliwia dzieli się na trzy podstawowe strefy geograficzne – wysoki, zimny płaskowyż między wzniesieniami Andów, dolny śródgórskie i rozległe niziny (słabiej zaludnione). Nie brakuje tam łąk, bagien równin i lasów tropikalnych.
Mocno zróżnicowany jest również boliwijski klimat. Na równinach i nizinach panuje w zasadzie klimat równikowy. W centrum i południu jest klimat zwrotnikowy, a w Andach chłodny, suchy. Andy są ograniczone dwoma kordierami. Między nimi znajduje się płaskowyż z największymi miastami kraju. Miejscami jest tam wręcz pustynnie. W regionie Andów są wysokie góry np. wulkan Sajama o wysokości 6542 m n.p.m. Na nizinach i równinach znajduje się Gran Chaco – region ten obejmuje też nieco terenów Brazylii, Paragwaju i Argentyny. Panuje tam klimat tropikalny.
Stolicą jest La Paz – najwyżej położona dzielnica świata. W najwyższej części miasta przez cały rok jest zimno. W listopadzie temperatura osiąga 10 stopni Celsjusza i to jest najcieplejszy miesiąc.
Bardzo ciekawe są zwierzęta górskie zamieszkujące Boliwię. Wymienić tutaj trzeba alpaki, lamy, guanako czy andyjskie wikunie. Żyją one w naturze w Andach. Lamy i alpaki to w zasadzie udomowione odmiany guanako. Lamy uważane są za zwierzęta pociągowe. Stanowią też źródło wełny skóry czy mięsa dla wiejskich społeczności. Co ciekawe, wykorzystywane są też w starożytnych obrzędach religijnych. Są składane w ofierze ku czci bogini ziemi. Alpaki z kolei hodowane są dla wełny.
Górskie gryzonie to mara, świnka morska, nornica czy szynszyla. Na wysokości 8 do 4900 metrów n.p.m. swoje gniazda zakłada kondor andyjski. Sporo ptaków zamieszkuje także region jezioro Titicaca – flamingi, gęsi, kaczki, mewy czy kormorany.
Boliwijskie rzeki są obfite w ryby, żaby, ropuchy i jaszczurki. Na równinach mieszkają pekari, pancerniki, pumy, mrówkojady czy kapibary. Lasy są pełne ptaków – papug i tukanów. Z kolei na mokradłach przy granicy z Brazylią żyje aż 500 gatunków ptaków. Mowa tutaj o Parku Narodowym Noel Kempff Mercado.
Boliwia – miejscowa ludność
Boliwię zamieszają trzy grupy etniczne – Indianie (autochtoni), Metysi (ludność mieszkania pochodzenia europejskiego i indiańskiego) oraz osoby pochodzenia europejskiego, przede wszystkim hiszpańskiego. Według szacunków 70% ludności to Metysi, Indianie 20%, a 5% całości stanowią osoby pochodzenia europejskiego. Wśród Indian największymi grupami są Aymara, Quechua i Guarani. Pierwsi zamieszkują północną i środkową część wyżyny Altiplano. Quechua to bezpośredni potomkowie Inków żyjący na południu tej wyżyny oraz w dolinach Potosi, Cochabamba i Chuquisaca. Guarani zamieszkują natomiast nizinne lasy i sawanny departamentu Santa Cruz, Tarija i Chuquisaca.
Indianie przede wszystkim zajmują się rolnictwem i górnictwem. Pojawia się wśród nich coraz więcej wykształconych specjalistów. Mniejszość europejska to elita, której pozycja stopniowo spada razem z demokratyzacją kraju.
W Boliwii oficjalnymi językami są język hiszpański i 36 języków tubylczych. Wcześniej, przed rokiem 2009 były to język hiszpański i tylko dwa języki plemienne – ajmara i quechua.
Sekrety boliwijskiej kuchni
Kuchnia boliwijska powstała z połączenia kuchni hiszpańskiej ze składnikami Ajmarów. Obecne są tu także wpływy niemieckie, włoskie, francuskie czy arabskie. W Boliwii je się dużo kukurydzy, fasoli, ziemniaków i komosy ryżowej. Łączone są one z ryżem, pszenicą i mięsem.
Kuchnia belgijska jest dość zróżnicowana regionalnie. Na wyżynach spożywa się głównie ziemniaki, a także inne bulwy i zboża, kukurydzę czy bob. Przysmakiem są liofilizowane ziemniaki oraz suszone na powietrzu wędlin z bydła czy zwierząt wielbłądowatych.
Na nizinach podstawą diety jest ryż, banany maniok, kukurydza czy orzeszki ziemne. Jada się też ryby, drób i wołowinę. Przysmakiem jest świnka morska i smażona w głębokim oleju wieprzowina. Popularne są ostre sosy paprykowe.
W miastach ranny posiłek składa się z kawy, herbaty lub gorącego napoju kukurydzianego api. Czasem spożywa się chleb i gulasze. Na wsiach serwowane są tosty z mielonych zbóż z serem oraz herbata. Drugim śniadaniem jest gęsta zupa.
Boliwia – atrakcje turystyczne
Boliwia to kraj, w którym nie można się nudzić. Nie brakuje tam ciekawych atrakcji turystycznych.
- La Paz – najwyżej położona stolica świata. Leży w ładnej okolicy, która jest warta zobaczenia. Funkcję transportu miejskiego pełni tam kolejka linowa.
- Sucre – konstytucyjna stolica kraju i ogromny zabytek. Starówka jest wpisana na listę UNESCO. To miasto założone zostało w wieku XVI.
- Patosi – dawniej było to najbogatsze miasto na całym kontynencie, bo odkryto tam rudy srebra. Dzisiaj kopalnia jest atrakcją turystyczną.
- Salar de Uyuni – największa pustynia solna na świecie. Znajduje się w Andach i jest pozostałością po słonym jeziorze, które wyschło.
- Droga Śmierci – prowadzi z La Paz do Coroico. Jest to droga bardzo wąska i pełna ostrych zakrętów. Co roku ginie tam wiele osób. Obecnie można nią przejechać jedynie rowerami – liczy 64 km, a różnica poziomów to 3500 metrów.
- Jezioro Titicaca – na granicy z Peru. Najwyżej położone jezioro na świecie. Można się tam udać na rejs na wyspy Isla del Sol i Isla de la Luna.
- Park Narodowy Madidi- najbardziej bioróżnorodny obszar świata. Znajduje się na zachodzie kraju.
Najważniejsze informacje:
- Do przekroczenia granicy z Boliwią na okres krótszy niż 90 dni potrzebny jest jedynie ważny paszport.
- Boliwia to piąty pod względem wielkości kraj Ameryki Południowej. W dużej mierze jest to teren górzysty. La Paz to najwyżej położona stolica na świecie.
- Boliwia to miejsce pełne atrakcji turystycznych. Wymienić tutaj należy jezioro Titicaca, Drogę Śmierci, Salar de Uyuni czy miejscowość Patosi.
FAQ - Najczęsciej zadawane pytania
- Z czego jest znana Boliwia?
- Boliwia to bardzo malowniczy kraj, który słynie z wysokogórskich terenów. Na jego terenie znajduje się Titicaca - najwyżej położone jezioro na świecie oraz Salar de Uyni - największa pustynia solna świata.
- Czy Boliwia ma dostęp do morza?
- Boliwia to jeden z dwóch krajów Ameryki Południowej, który nie ma bezpośredniego dostępu do morza. Utraciła go w roku 1884.
- Co jedzą w Boliwii?
- W Boliwii je się dużo ziemniaków, kukurydzy czy ryżu. Z mięs spożywa się poza drobiem czy wieprzowiną np. świnki morskie.